Митове за застраховането

Мит 1 – Застраховането е разход!

Вярно е, че застраховането струва пари, но както добре знаем, не всичко което е платено е разход. Част от нещата са приход, като например имота, който сте купили на изгодна цена, за да отдавате под наем, или да препродадете с печалба. 

Така е и със застраховането. Да, плащаме за него, но то е приход, а не разход за нас. Защо? Представете си следната ситуация: направили сте застраховка на апартамента си и за нея сте платили 50 лева. Няколко месеца по-късно съседите ви наводняват и ремонта струва около 2 000 лева. В този случай вие ще подадете иск към застрахователя, той ще оцени щетите и ще ви плати обезщетение за ремонта. Но ако нямате застраховка – всичко трябва да платите вие! 

Ето защо, винаги възприемайте застраховката, независимо дали е на къщата, колата, детето или тъщата, като приход, а не като разход.

Мит 2 – Най-важна е цената на застраховката!

Категорично „НЕ”! Чували ли сте старата българска поговорка „Евтини на брашното, скъпи на триците”? Подобна е ситуацията и със застраховането. Ако не проверите внимателно покритите рискове и дължимите обезщетения, ниската цена накрая най-вероятно ще ви излезе скъпо. 

Не казваме, че трябва да купите застраховката, която е най-скъпа. Казваме само, че трябва да съпоставите цената спрямо ползите и тогава да вземете решение.

Мит 3 – Застраховането не е за всеки!

Категорично „НЕ”! Независимо дали сте на 18, 50 или 62 винаги има нещо, което се нуждае от застраховка. Дори да нямате кола, то имате жилище. Но дори да нямате кола и жилище, защо забравяте, че вие сте човек и нищо човешко не ви е чуждо? Че най-ценното, което имате е своя живот и здраве и трябва първо за тях да се погрижите?

Мит 4 - Застраховките „Живот” са за богати хора!

Категорично „НЕ”! На първо място, защото именно хората с по-малки финансови възможности имат нужда някой да плати сметката в болницата. На второ място, защото застраховките „Живот” не са толкова скъпи, че да могат да си ги позволят само хора с високи финансови възможности. Знаете ли, че ако имате кола, която струва 20 000 лева и решите да и направите Каско трябва да платите за него около 1 000 лева годишно, а ако имате лична застраховка „Злополука” за 20 000 лева премията е около 110 лева годишно? 

Разбира се, ако искате да си направите спестовна застраховка, ще трябва да заделите по-голяма сума, но тя пак ще се върне при вас, след края на застраховката.

Мит 5 – Трябва да направим Гражданска отговорност на колата, защото е задължителна!

Категорично „НЕ”! Трябва да направите Гражданска отговорност , защото ако се случи нещо и причините щети на друг автомобил, или на трети човек, вие ще трябва да платите сметката. А тя, повярвайте може да се окаже много висока. 

Искате ли да дадете 2 000 лева за ремонта на автомобил, който дори не е ваш? Или няколкостотин лева за лечението на трети човек?

Мит 6 – Колкото повече оферти съберем, толкова по-лесно ще вземем решение!

Още един от митовете за застраховането. Да, хубаво е да вземете оферти от различни компании, но те не трябва да са повече от три. В противен случай, вместо да улесните решението си, ще потънете в море от покрити рискове, обезщетения, срокове и премии.